Wat is katholiek?
In deze collectie wordt inzicht gegeven in het woord katholiek en wordt het onderscheid tussen katholiek en rooms-katholiek duidelijk gemaakt.
Paus perkt gebruik traditionele Latijnse mis in
Reformatorisch Dagblad - 19 juli 2021Paus Franciscus perkt de ruimte in om de traditionele mis te vieren. Achter het besluit ligt een richtingenstrijd.
De voorganger van de huidige paus, Benedictus XVI, gaf juist ruimte om de oude vorm van de mis te vieren in de Rooms-Katholieke Kerk. Die misviering kenmerkt zich door minder Schriftlezingen en een andere opstelling van de misbedienaar. Deze traditionele misviering, de zogeheten Tridentijnse mis, is vooral geliefd in het meest orthodoxe deel van de kerk.
Paus Franciscus heeft nu bepaald dat deze vorm alleen nog met toestemming van een bisschop mag worden gevierd in bepaalde parochies. De paus lijkt met het besluit de toenemende verdeeldheid binnen de kerk af te willen remmen en orthodoxe groepen binnen de kerk de pas af te willen snijden. Vanuit de hoek van orthodoxe rooms-katholieken klinkt dan ook stevige kritiek op het besluit van de paus.
Concreet betekent het besluit dat de mis niet meer in het Latijn gevierd mag worden, maar in de volkstaal van het betreffende land, zo bepaalde de paus.
Relevante artikelen uit diverse bronnen
Prof. Huijgen: Een Mariabeeld in de kerk herinnert aan haar, wie zij was
Augustinus verbindt lezers uit kring van Rome en Reformatie
De levensbiecht van een priester
Oud-Katholieken bieden je een glimp van de kerk van morgen
"Protestantse Nadia Kroon leeft in katholiek klooster: 'Dit is wat ik zocht'"
"Herontdekking vanuit reformatorische hoek"
"Rooms, dus niet katholiek, maar toch wel ware christenen."
Fruytierdocent Van Ittersum ontdekt betekenis doop bij Ratzinger en Augustinus
"Ik heb als protestant moeite met toenadering tot rooms-katholieken"
"Psst: Zet knielbanken in protestantse kerken"
"Stellige pelgrims"
"Het begrip katholiek in de vroege kerk." De theologie van de brieven van Ignatius van Antiochiƫ.
"Niet terug naar de Romeins-katholieke kerk." Reactie van Prof. Dr. J. van Oort op referaat Ds. Bout...
"Laat protestanten beweging vormen in Rooms-Katholieke Kerk" Bijdrage van Dr. E.E. Bouter aan CSFR ...
"Katholiciteit leidt tot andere beleving." Seminar in Amsterdam over studie van Prof. Dr, W. van Vl...
Video "Waarom worden rooms katholieken protestant" Naar aanleiding van boek Huib de Vries
"Lezen we de 'roomse' Luther eigenlijk nog?" Prof. dr. Marcel Poorthuis hoogleraar Katholieke Un...
"We zijn allemaal katholiek." Prof.Dr. P. van Geest en Prof.Dr. W. van Vlastuin over katholiciteit.
"Zeven sterke peilers waarop protestanten en katholieken een brug kunnen bouwen"
Collecties in categorie

Algemeen
In deze collectie verschijnen algemene berichten over de verhouding rooms-katholieken en protestanten die niet in een specifieke collectie thuishoren.

Wat is katholiek?
In de volksmond wordt het woord katholiek meestal gebruikt als een synoniem voor de Rooms-Katholieke kerk. Dit is niet juist. In deze collectie wordt duidelijk gemaakt wat het onderscheid is. De formele betekenis van het woord katholiek is universeel of algemeen.

Wat is rooms-katholiek?
Rooms-katholiek is niet hetzelfde als katholiek. Rooms-katholieken zijn volgelingen die de leer van Rome aanhangen. Katholieken zijn christenen bij wie Christus centraal staat in hun geloofsleven.

Wat is protestant?
De protestanste kerken zijn ontstaan na de Reformatie. De bekendste reformatoren waren Luther, Calvijn en Zwingli. Nadat de rooms-katholieke kerk afstand genomen had van de standpunten der reformatoren tijdens het Concilie van Trente, zijn de protestantse kerken ontstaan. In de loop der jaren zijn dat in Nederland, door kerkscheuringen, verschillende denominaties geworden, zoals, Protestantse Kerk in Nederland, Hersteld Hervormde Kerk, Gereformeerde Gemeenten, Christelijk Gereformeerde Kerk en nog andere.

Vijf sola's
In de Reformatie is met name opgeroepen om terug te gaan naar de echte kenmerken van de Vroege Kerk. Met name de mistoestanden in de vorm van aflaten, goede werken en heiligverklaringen werden aan de kaak gesteld. Daartegenover werden, op de Bijbel gebaseerde, waarheden zoals het Woord, genade, geloof, Christus en de glorie van God op de voorgrond geplaatst.

Rechtvaardiging & heiliging
Luther ontdekte bij de bestudering van de brief aan de Galaten hoe zondige mensen rechtvaardig voor God kunnen worden. Hij ontdekte hierin dat hetgeen geleerd werd door Rome in tegenstelling was met hetgeen Gods Woord hierover zegt. De Bijbel zegt dat we alleen door het geloof in Jezus Christus gerechtvaardigd kunnen worden.

Belijdenisgeschriften
Zowel de kerken van de Reformatie als de rooms-katholieke kerk hebben belijdenisgeschriften. Bij de Nederlandse protestantse kerken moet dan met name gedacht worden aan de Heidelbergse Catechismus, de Nederlandse Geloofsbelijdenis en de Dordtse Leerregels. Bij de Rooms-Katholieke kerk kennenwe de Cathechismus van de Rooms-Katholieke kerk, diverse pauselijke encyclieken en besluiten van concilies.

Kerkorde, liturgie en ambten
Vanaf het ontstaan van de christelijke kerk is er aandacht geweest voor de handhaving van kerkelijke orde, voor inrichting van de eredienst en voor de vervulling van de ambten. Na de reformatie zijn er grote verschillen ontstaan op dit gebied tussen protestanten en rooms-katholieken.

Verwijzingen naar boeken
Over de reformatie en de verhouding Rome - Reformatie zijn vele boeken verschenen. In deze categorie worden fragmenten uit boeken weergegeven die van belang zijn voor de wederzijdse beeldvorming tussen rooms-katholieken en protestanten (Komende tijd worden nog meer relevante boekfragmenten toegevoegd)

Overige relevante artikelen
In allerlei periodieken is geschreven over de verhouding Rome - Reformatie. In deze collectie een groot aantal artikelen die niet specifiek zijn toegewezen aan een bepaalde categorie.