Terug naar overzicht

Rooms-Katholiek
Secularisatie

"Eijk voorziet minder, maar wel betere katholieken"

Nederlands Dagblad

14 DEC 2018

Terug naar overzicht

Volgens kardinaal Wim Eijk heeft de crisis in de Rooms-Katholieke Kerk tot gevolg dat er in de toekomst minder, maar betere katholieken zullen zijn. Over tien jaar zullen er volgens Eijk van de ooit meer dan 350 parochiekerken in zijn bisdom nog maar tussen de twintig en dertig over zijn.

In een interview met de Italiaanse krant Il Giornale zegt Eijk dat de oorzaak van de krimp gelegen is ‘in het individualisme dat de westerse moderne samenleving kenmerkt, veroorzaakt door de toegenomen welvaart’.

Voor de toekomst ziet Eijk de opkomst van ‘een keuzekerk’, ‘kleiner maar vitaler’, waar ‘de kwantiteit daalt, maar de kwaliteit stijgt’. Het aartsbisdom investeert momenteel in de vorming van vrijwilligers die de priesters zullen bijstaan. Het aantal betaalde, op universitair niveau theologisch geschoolde pastoraal werkers zal in de toekomst ‘erg klein’ zijn, voorspelt Eijk.

In het verleden waren er in het aartsbisdom Utrecht meer dan 350 parochiekerken, ‘waarvan er nu nog rond de 200 over zijn’. En Eijk kijkt vooruit: ‘Ik voorspel dat in 2028, het jaar waarin ik 75 jaar word en de Heilige Vader mij ontslag zal moeten aanbieden, het aartsbisdom rond twintig parochies zal tellen, met elk een of twee kerken.’

Kardinaal Eijk sprak tegenover de rechts-conservatieve Italiaanse krant van de familie Berlusconi ook over de huidige migratiecrisis. Eijk noemt het ‘belangrijk dat we als Europa verwelkomend zijn, hoewel we ook moeten kijken hoeveel een samenleving aankan’. Volgens hem zouden ‘sommige parochies zijn opgeheven zonder migranten’. Vormen van nationalisme waarin het christendom wordt gebruikt ‘als een schild om anderen buiten de deur te houden’, wijst hij af.

Het priestercelibaat noemt Eijk ‘een prachtige en vruchtbare traditie van eeuwen in de Latijnse Kerk’. Bovendien zou door het wijden van gehuwde mannen ‘de priesteropleiding in een seminarie verloren gaan’.